Wegetariańskie

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Lubię takie substytuty mięsa. Już kiedyś udostępniłam przepis na kotlety z kalafiora. Te są równie dobre a może nawet bardziej syte ze względu na zawartość kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Niestety brakuje jej często w naszej codziennej diecie.  


Składniki:

  • 1 brokuł
  • niecała szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej (lub więcej – tak żeby kotlety się nie rozpadały) (można zamiast suchej bułki tartej dać też czerstwą, namoczoną w mleku, a następnie wyciśniętą kajzerkę)



Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. 


W dużej misce rozgnieść ugotowaną kaszę i brokuł. Dodać jajko, cebulę, pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.


Smażyć na oliwie na złoty kolor.

Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!


 

 

Udostępnij post
error

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.