Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Wielkanoc

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

 

Wielkanoc niebawem… okazja by zaskoczyć rodzinkę czymś niezwykłym 🙂 Oryginalny przepis pochodzi z tej strony. Tym sposobem można zjeść nie tylko święconkę, ale i sam koszyczek 😉

 

 

 

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szklanki letniej wody 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 jajko (kategoria 1) 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta 

Mleko połączyć z wodą. Do osobnej szklanki odlewamy 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem, rozpuszczone drożdże i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto wyrobić i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkować i pociąć na paski, z każdego uformować rulonik.

Instrukcja jak zrobić koszyczek jest tutaj.

Koszyczek posmarować żółtkiem.

Piec na złoty kolor w 180 C.

 

 

 

Udostępnij post
error

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.