Przetwory

Konfitura morelowa

Moim zdaniem nic nie zastąpi domowych przetworów. Przyrządzone z letnich owoców dają pożytek jesienią i zimą, gdy sezonowych owoców już nie ma 😉 Jaka jest zasadnicza różnica między konfiturą a dżemem? Konfiturę smaży się krótko, zachowując owoce w kawałkach. Dżem gotuje się do momentu, kiedy owoce całkowicie się rozpadną, a całość zgęstnieje. Zachęcam do wypróbowania i przekonania się, że to wcale nie takie trudne jak się wydaje 🙂


 

 

  Składniki:

I dzień

  • 1 kg moreli
  • 0,5 kg cukru
  • sok z połowy cytryny


II dzień

  • 5 łyżek cukru żelującego
  • obrane pestki moreli
 

1. Pierwszego dnia umyć morele i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w dużej misce, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Zostawić na jeden dzień.
2. Na drugi dzień morele krótko przesmażyć. Dodać cukier żelujący i pestki.
3. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Nie gotować.

Smacznego!

 
 

Udostępnij post
error

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.