Ciasta,  Serniki

Klasyczny sernik z czekoladowym dodatkiem ;)

Zostało mi sporo twarogu więc padło znowu na sernik 😉 Tym razem dla urozmaicenia – pieczony. Klasyczny, chociaż z czekoladowym dodatkiem 🙂 Sernik wychodzi bardzo puszysty i smakowity 🙂

 

 

 

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 g cukru 
  • 1 żółtko
  • sól
 
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 120 – 130 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
 
Składniki na ciasto zagnieść w kulkę. Włożyć na godzinę do lodówki.
 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać budyń i skrobię. Dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po łyżce twarogu. Dodać aromat. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.
 
Ciasto rozwałkować równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na nie wylać masę serową.
 
Piec 60 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. 
 
Po wystudzeniu udekorować według uznania polewą czekoladową i dowolnymi dodatkami (u mnie kulki czekoladowe “Rido” dostępne w Biedronce 😉 )

 
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Udostępnij post
error

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław