Inne,  Wegetariańskie

Kasza jęczmienna w sosie pomidorowo-warzywnym

Czasami miewam taki problem, że mam ochotę coś ugotować, ale nie za bardzo chce mi się iść na zakupy 😛 Wtedy wkracza do akcji wyobraźnia i rusza poszukiwanie składników ukrytych w szafkach kuchennych i lodówce. Oto dzisiejszy efekt takiej akcji kulinarnej. Wyszło całkiem smaczne 🙂 Jakby tak następnym razem dodać wcześniej podsmażone kawałki kurczaka to byłoby jeszcze lepsze 😉 Ale jak już mówiłam… nie chciało mi się iść do sklepu 🙂

 

 

 
 
 
 
 
 
 

  
Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy jęczmiennej 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 papryka 
  • trochę fasolki mrożonej 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól, cukier 
  • jogurt naturalny do zabielenia 


1. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i posypać cukrem i zeszklić na oliwie, dodać czosnek. 

2.Paprykę i marchew posiekać i podsmażyć razem z cebulą. Dodać fasolkę. 
3. W osobnym rondelku podgrzać pomidory, dodać bazylię, oregano, zioła, łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Zagotować i wlać do warzyw. 4. Dusić na małym ogniu do miękkości. Można zabielić jogurtem naturalnym.5. Kaszę ugotować i podać z sosem.

P.S. Następnego dnia dodałam pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka i jeszcze więcej jogurtu, poddusiłam chwilę i….. PYCHA!!

Smacznego!

 
 

 

Udostępnij post
error

One Comment

  • Luka Li

    Apetyczny sosik! Ja też często robię takie kulinarne eksperymenty na podstawie składników, które akurat mam w domu:) Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław