Desery

Kaiserschmarrn, czyli austriacki omlet cesarski

Kaiserschmarrn to bardzo proste danie, które ma swoje korzenie w pięknej i historycznej Austrii. Ponoć początkowo kucharze poświęcili je cesarzowej. Jednak to cesarzowi bardziej przypadło do gustu, stąd męska wersja nazwy “Kaiserscharrn” (początkowo było “Kaiser(IN)scharrn”. Przepis pochodzi z mojej niemieckojęzycznej kolekcji przepisów 🙂
Omlet jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Posypany cukrem pudrem wręcz rozpływa się w ustach.

 

 


Składniki:

  • 120 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła



Mąkę zmieszać z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dokładnie zmiksować.

Następnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką (!). 

Na dużej patelni rozgrzać masło. Na gorący tłuszcz wylać ciasto i na małym ogniu smażyć ok. 3 minuty, do momentu kiedy spód będzie rumiany. Przewrócić omlet i smażyć tak samo z drugiej strony. 

Widelcem “podrzeć” omlet na mniejsze kawałki. 
Chwilę jeszcze smażyć.

Posypać cukrem pudrem.


Smacznego!


 

 

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.