Ciasta,  Ciasta z owocami,  Szarlotki i jabłeczniki

Jabłecznik szwajcarski

Jest to przepis z mojego notatnika. Przepis tak stary, że nawet ciężko mi sobie przypomnieć skąd się wziął w moim notatniku 🙂 Jabłecznik bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wychodzi smaczne i puszyste. Polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników i szarlotek 😉
 
 
 

 

 

Składniki:
 
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • Cukier wanilinowy
  • Ew. 2-3 krople aromatu waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki whiskey
  • Cukier trzcinowy i cynamon do posypania

 

 
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Skropić whiskey.
Masło utrzeć z cukrami i solą do momentu, aż powstanie kremowa masa. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dokładnie zmiksować. Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając. Można dodać aromat waniliowy. Na końcu dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. 
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem i piec 40-50 minut w 180 stopniach C.
 
Smacznego!
 
 
 
Akcja SzarlotkiKuchnia niemiecka

Udostępnij post
error

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław