Obiady,  Wieprzowina

Leczo z mięsa mielonego z ziemniakami, czyli szybkie danie jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to wygoda. Ale przeważnie też oszczędność czasu, bo są na tyle proste, że zajmują go bardzo mało. Poniższy przepis to sposób na coś w rodzaju lecza, tyle że z mięsem mielonym. Dodatek ziemniaków sprawia, że potrawa jest dodatkowo syta.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2-3 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, piramidki smaku z Lidla (lub ziele angielskie i liść laurowy), odrobina cukru
  • tłuszcz do smażenia
Poziom trudności
2/5

Przygotowanie:

Mięso podsmażyć na tłuszczu, ja używam masła klarowanego. Dodać posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę razem. Całość zalać passatą pomidorową i dodać koncentrat. 

Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Wrzucić do garnka. 

Całość zalać wodą do pokrycia składników. Doprawić do smaku solą pieprzem, pieprzem ziołowym, kminkiem mielonym, papryką ostrą i słodką oraz odrobiną cukru, dla wyciągnięcia smaku z pomidorów. Wrzucić piramidkę smaku lub ziele angielskie i liść laurowy. 

Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. 

 

Smacznego!

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.