Inne,  Kurczak i indyk,  Obiady

Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami- idealny!

Jak dla mnie gulasz idealny, nie tak czasochłonny jak tradycyjny wołowy, za to równie pyszny. Można podawać na wiele sposobów – z kaszą, z ryżem, z kluskami, z samą fasolką szparagową itp itd…

Składniki:

  • 500 – 600 g mięsa z uda z indyka 
  • 1 duża papryka czerwona 
  • 2 cebule 
  • 200 – 250 g pieczarek 
  • 1 por 
  • 400 ml bulionu drobiowego 
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • ew. śmietana na końcu 


Mięso umyć, odkroić wszelkie ścięgna, pokroić w kostkę i opruszyć lekko papryką słodką. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać posiekaną cebulkę i smażyć przez 2-3 minuty a następnie dusić pod przykryciem 10 minut. Przerzucić do rondelka.

Paprykę i por pokroić, opruszyć odrobiną cukru i pieprzem i zeszklić na oliwie, dolać trochę bulionu i smażyć przez chwilę dalej. Dodać do mięsa. Następnie pokroić paprykę i pieczarki, opruszyć papryką słodką i również podsmażyć na oliwie, na końcu dodając trochę bulionu. Dodać do mięsa.

Wlać resztę bulionu, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawić gulasz do smaku, solą ew. papryką ostrą i dusić kolejne 15 min.

Dodać dwie łyżki śmietany i gotować bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut.

Smacznego!

Udostępnij post
error

14 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Riki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.