Obiady,  Wytrawne wypieki,  Zapiekanki

Gratin Dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i jajkami

Te francuskie danie przeważnie robi się bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu 🙂 Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać np. wędzonego łososia 🙂

 

 

 

Składniki:
1,4 kg ziemniaków
300 ml + 30 ml śmietanki kremówki
300 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodowej musztardy
50 g sera długo dojrzewającego lub innego (ja użyłam Cheddar)
sól, gałka muszkatołowa
masło

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki. Włożyć do rondla i zalać mieszanką śmietanki i mleka doprawioną dwiema łyżeczkami soli, musztardą i gałką. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu.

30 ml śmietanki wymieszać dokładnie z jajkami.

Naczynie żaroodporne natrzeć masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ziemniaki ułożyć warstwami w naczyniu. Zalać mieszanką śmietanowo-mleczną, w której gotowały się ziemniaki a następnie mieszanką śmietanowo-jajeczną.

Posypać startym serem.

Piec 40 minut w 200 stopniach C.

Smacznego!!

 

 

 

 

 

Udostępnij post

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.