Desery,  Fit,  Fit słodycze,  Fit śniadania,  Śniadanie

Gofry z kaszy jaglanej i płatków owsianych

Ostatnio odkrywam na nowo pieczenie, korzystając ze składników, o których w życiu bym kiedyś nie pomyślała, że można wykorzystać do upieczenia ciasta… lub zrobienia gofrów 🙂

 
Jak się okazuje, słodkości też mogą być zdrowe. Oczywiście należy zachować umiar, ale czy to nie dobra wiadomość dla łasuchów? 🙂
 
 
Składniki na ok. 8 gofrów:
250 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 woreczek)
70 g płatków owsianych
1 jajko
3 łyżki syropu z daktyli
2 łyżki ksylitolu
50 ml mleka
25 ml oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
 
Kaszę przepłukać wrzątkiem. Ugotować wg. zaleceń na opakowaniu (ok. 15 minut).
 
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Dodać proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wszystkie składniki mokre: mleko, olej, syrop oraz aromat. Dokładnie zmiksować.
 
Gofrownicę wysmarować olejem kokosowym. Powinna być dobrze rozgrzana.
 
Wykładać po jednej łyżce ciasta i piec ok. 5-6 minut.
 
Podawać z jogurtem lub jogurtem wymieszanym z twarożkiem (np. twaróg President) oraz ulubionymi owocami. Całość można posypać odrobiną ksylitolu 🙂
 
Smacznego!
 

Udostępnij post
error

11 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Inspiracje Kulinarne Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław