Ciasta,  Ciasto francuskie,  Inne

Galette des rois – czyli francuskie ciasto z masą migdałową

Być może nie wiedzieliście, ale we Francji z okazji Święta Trzech Króli piecze się tradycyjne ciasto, składające się z ciasta francuskiego z pyszną masą migdałową... bomba kaloryczna, ale raz w roku można sobie pozwolić 😉 Tradycja we Francji nakazuje, że w masie ukrywa się przed upieczeniem ziarko fasoli. Osoba, która podczas jedzenia znajdzie fasolę otrzymuje koronę!

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 130 g masła
  • 150 g mielonych migdałów (ja mieliłam sama)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 135 g cukru
  • aromat migdałowy
  • dodatkowo: żółtko do posmarowania, ziarko fasoli (jeśli chcemy zrobić zabawę z koronę 🙂 )
Poziom trudności
2.5/5

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 

Migdały mielimy, jeśli nie są zmielone. Miksujemy dokładnie razem z miękkim masłem, cukrem i aromatem migdałowym. Gdy powstanie puszysta masa dodajemy najpierw żółtko i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. 

Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto francuskie wykładamy na foremkę. Odcinamy wystające brzegi (pozostałe ciasto możemy wykorzystać np. na ciasteczka francuskie :)). 

Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy równomiernie masę migdałową, zostawiając wolne brzegi.

(Teraz jest moment na włożenie ziarka fasoli do masy ciasta, jeśli chcemy zrobić tradycyjną zabawę). 

Drugi płat ciasta francuskiego dokrajamy do odpowiedniej wielkości (od foremki). Kładziemy delikatnie na masę i zalepiamy brzegi (od dołu do góry).

Nożem tworzymy wzorek gwiazdy na cieście, uważając, żeby nie przeciąć ciasta. W środku robimy dziurkę. 

Ciasto pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. 

Smacznego!

Udostępnij post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.