Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Desery

Fondant au chocolat…

… czyli mocno czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Przepis dostałam od mojej cioci z Francji, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze jest to, że jest dobre zarówno na ciepło, jak też mocno schłodzone z lodówki 🙂 Intensywny smak czekolady zapewnia mała ilość mąki, przez co konsystencja jest jeszcze bardziej czekoladowa 😉 Coś dla prawdziwych łasuchów 🙂
 
 

 

 

Składniki:

 

  • 75 g masła 
  • 150-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 
  • 4 jajka 
  • 10 g mąki 
  • 75 g cukru 

 

 

 

 

Masło i czekoladę rozpuścić (można razem). Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić. Rozpuszczoną czekoladę i masło dodać do żółtek. Dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na końcu dodać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. 

 

Ciasto wlać do foremki (u mnie keksówka), wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i zwiększyc temperaturę do 200 C. Piec 10 minut.

Smacznego!

 

 
 

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław