Obiady,  Wieprzowina

Fasolka po bretońsku – pyyyszna!

Moja wersja fasolki po bretońsku. Prosta i szybka, polecam 🙂

Składniki:

  • 500 g białej fasoli jaś 
  • 3 laski kiełbasy wiejskiej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • 2-3 liście laurowe 
  • sól, pieprz, papryka słodka

 

 

Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na następny dzień zagotować fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodać liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotować do miękkości.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć nie dodając tłuszczu, do momentu kiedy całość się mocno zarumieni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i tymianek oraz trochę soli (nie za dużo).
Dodać wszystko do ugotowanej fasoli, łącznie z przecierem pomidorowym. Wszystko razem zagotować przez chwilę, następnie doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i słodką papryką.

Smacznego!

 

Udostępnij post
error

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.