Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Ciasta z owocami,  Śniadanie

Drożdżówki zawijane z truskawkami i serkiem, czyli rollsy na słodko!

Pyszne i delikatne drożdżówki zawijane z truskawkami i waniliowym serkiem homogenizowanym to moja kolejna odsłona znanych wszystkim rollsów 😉 Robię je namiętnie w różnych wersjach i za każdym razem są niezawodnie pyszne i sprawdzają się na różne okazje. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

Składniki:

  • 4,5 szklanek mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 saszetki drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 serki waniliowe homogenizowane
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 kg truskawek
Poziom trudności
3/5

Przygotowanie:

I. Ciasto drożdżowe

Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite (ręcznie lub w robocie) Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny pod przykryciem. 

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą część na prostokąt. Dla ułatwienia warto posypać sobie blat mąką. 

 

 II. Nadzienie

Serki homogenizowane wymieszać dokładnie z budyniem. 

Truskawki pokroić w drobną kostkę. 

 

Posmarować prostokąty ciasta serkiem i wysypać truskawki. Zawinąć oba prostokąty w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. 

Piec w temperaturze 180 stopni C  przez 25 minut lub do momentu, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione. 

Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).

Udostępnij post
error

One Comment

  • Magda

    Wyglądają jak z jakiejś dobrej cukierni! Aż trudno uwierzyć, że takie cudo można strworzyć w domowej kuchni 🙂 Na pewno chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.