I. Ciasto drożdżowe
Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite (ręcznie lub w robocie) Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą część na prostokąt. Dla ułatwienia warto posypać sobie blat mąką.
II. Nadzienie
Serki homogenizowane wymieszać dokładnie z budyniem.
Truskawki pokroić w drobną kostkę.
Posmarować prostokąty ciasta serkiem i wysypać truskawki. Zawinąć oba prostokąty w rulon i pokroić na mniejsze kawałki.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut lub do momentu, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione.
Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
One Comment
Magda
Wyglądają jak z jakiejś dobrej cukierni! Aż trudno uwierzyć, że takie cudo można strworzyć w domowej kuchni 🙂 Na pewno chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂