Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Ciasta z owocami

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Czy jest ktoś, kto nie lubi drożdżówki? Najlepsza jest chyba taka lekko ciepła ze szklanką mleka… mmm 🙂 
Drożdżówka ma jeden ogromny plus… można ją robić na tyle różnych sposobów, tzn. z tyloma różnymi dodatkami, że chyba nie jest to możliwe, żeby się znudziła… Tym razem padło na rabarbar 😉 Polecam gorąco, drożdżówka jest puszysta i mięciutka. Posypując ją cukrem pudrem po upieczeniu tworzy idealny kwaśno-słodki duet z rabarbarem 🙂 Niebo w gębie! 
 
 


   Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 szklanki mąki 
  • 70 g rabarbaru

   Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzonego)
 
 
 

1. Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Chwilę ostudzić. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać pokruszone drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny. 

2.Mąkę przesiać i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto do momenty gdy będzie gładkie i odchodzące od ręki. Ciasto wylać do blaszki.
3. Pokroić umyty rabarbar w kostkę. 
Składniki na kruszonkę wymieszać ręką, rozcierając je. 
4. Na ciasto drożdżowe ułożyć kawałki rabarbaru, a następnie posypać je kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. 
5. Piec ok. 40 minut w 180C.
Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak kto woli 🙂
 

Smacznego!

 

Akcja rabarbar - IV edycja

Udostępnij post
error

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.