Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Przekąski

Drożdżówka z pysznym nadzieniem ;-)

Ostatnio jak już znajdę czas żeby coś zrobić to są to na ogół drożdżowe wypieki… coś mnie wzięło 😉
Tym razem francuski przepis na drożdżówkę z cynamonowym środkiem 😉 Pomysł stąd 🙂
Pyszna na śniadanie do szklanki mleka 🙂

 

 

Składniki:
  • 525 g mąki
  • 70 g cukru
  • 210 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży albo 1 opakowanie suchych
  • 3 żółtka
  • 120 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 40g cukru trzcinowego
  • 60 g stopionego masła
  • cynamon
  • 1 żółtko do posmarowania
Podgrzać mleko. Rozrobić drożdże z odrobiną cukru i 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut.
 
Mąkę, sól, cukier, rozczyn drożdżowy, żółtka i masło zmiksować. Dodać pozostałe mleko.
Mieszać do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki.
Przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
 
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 4 części. Rozwałkować je na równej wielkości placki o grubości 0,5 cm. Przełożyć każdy placek mieszanką masła, cukru i cynamonu.
 
Położyć na środku małą okrągła filiżankę i rozciąć placki na 8 równych części (jak na zdjęciu). 
Każdy z tych 8 kawałów naciąć w połowie, zostawiając 1 cm od brzego (patrz zdjęcie).
Zwijać poszczególne części do przodu i tyłu. 

 

 

Przykryć i odstawić na 45 minut.
 
Rozbełtać żółtko z 1 łyżką mleka i 1 łyżką cukru.
Posmarować ciasto.

Piec 25 minut w 180 stopniach. 


Smacznego!
 
 

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.