Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Śniadanie

Drożdżowe misie :)

Nic oryginalnego dzisiaj dla Was nie mam, ale zawsze to jakieś urozmaicenie 🙂 Drożdżowe misie mają pyszną chrupiącą skórkę a w środku są puszyste. Idealne z dżemem do szklanki mleka na śniadanie 🙂

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Składniki:
  • 4 1/2-5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • Ew. nutella albo dżem na nadzienie
 
Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
 
Po tym czasie formować misie. Ja zrobiłam dwa duże, można zrobić kilka mniejszych, jak kto woli 🙂
 
Można zrobić też wersję z nadzieniem. Wtedy wystarczy wstrzykiwać przed upieczeniem wybrane przez siebie nadzienie do środka kulek 🙂
 
Piec ok. 30 min w 180 stopniach.
 
Smacznego!
 

 

 

 

 
 
Kulinarna podróż po Polsce

Udostępnij post
error

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.