Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Przekąski

Drożdżowe bułeczki z serem – pyszne!

Bułeczki są pyszne, zarówno na ciepło jak w następnych dniach. Dzięki nadzieniu nie tracą wilgotności. Dobre są również z innym nadzieniem, bez nadzienia, jako rogaliki czy ślimaki drożdżowe. Jest to przepis bardzo uniwersalny 😉

Składniki:
Ciasto:

  • 1 kg mąki 
  • 250 g masła 
  • 4 jajka 
  • 4 żółtka 
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 100 g drożdży 
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki 
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią 
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 1 łyżeczka soli 

Nadzienie:

  • ok. 500 g tłustego, białego twarogu 
  • 1 żółtko 
  • odrobinę mleka 
  • aromat pomarańczowy 
  • 3-4 łyżki cukru 
 

Masło rozpuścić i ostudzić. Lekko podgrzać pół szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszać resztę mąki, cukry, resztę mleka, sól, jajka, aromat i dodać rozczyn drożdżowy. Zagniatać ręką, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Zostawić do wyrośnięcia.Składniki na nadzienie dokładnie zmiksować.
Formować bułeczki i nadziewać serem.
Piec 20-25 min. w 170-180 C.

Trzymać je w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.