Przetwory,  Wielkanoc

Domowy majonez

Majonez lubi chyba każdy... każdy wie też, że trzeba uważać z ilością, bo to bomba kaloryczna 🙁 Ale jak już czasami sobie pozwolić, to właśnie na taki własnej roboty... przysięgam, że to chwila moment, a efekt jest boski, przekonajcie się sami 🙂

Składniki:

  • 340 ml oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko (najlepiej z chowu ekologicznego)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 - 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • sól, pieprz
Poziom trudności
1/5

Przygotowanie:

Jajko zmiksować z musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodawać stopniowo po małej ilości oleju, za każdym razem dokładnie miksując na wysokich obrotach. Powtarzać tę czynność aż powstanie gładki i gęsty majonez – ot cała filozofia 🙂

Sprawdzić smak i ew. doprawić do smaku.

Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiczku.

Przepis na ok. 250 g majonezu. 

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.