Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  Torty

Czekoladowy tort bezowy z gruszkami – 1 urodziny bloga!

Co prawda oficjalne urodziny bloga są dopiero jutro – 31.01 – to postanowiłam wrzucić urodzinowego posta już dzisiaj, ponieważ jutro będę miała dostęp do komputera dopiero późnym wieczorem 🙁 
Co się zmieniło przez ten rok? W sumie to niewiele… Może poza tym, że rok temu zakładałam bloga z myślą, że będę miała motywację na zapisywanie nowych przepisów, co zawsze mi ciężko szło i przez co miałam później problem, gdy chciałam odtworzyć coś co już kiedyś robiłam 😉 I tak to się zaczęło… 
Dzisiaj stało się to moim uzależnieniem. Jeśli przez dłuższy czas nie wrzucę nic nowego, często czuję się aż nieswojo 😀 Może to kwestia przyzwyczajenia, ale tak mi to jakoś weszło w krew i nie mogę przestać 🙂
Dziękuję wszystkim, którzy wchodzili, czytali i komentowali. Dziękuję za każde miłe słowo. Dziękuję za wsparcie moich bliskich, którzy utwierdzali mnie w tym, że robię coś dobrego, bo czasami miałam wątpliwości, czy jest w ogóle sens w tym co robię.
Dziękuję Wam wszystkim 🙂 
 

A z okazji 1 urodzin bloga mam dla Was czekoladowy tort bezowy z gruszkami :)))

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na na bezy:
  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki kakao
 
Składniki na masę:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 3-4 miękkie gruszki
  • 2 łyżki + ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczkę żelatyny
  • Sok z ½ cytryny
  • Kakao do posypania
 
Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 24 cm. Dwa kolejne kawałki papieru zostawić puste, będą potrzebne również.
Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Ubijać przez kolejne parę minut po czym dodać kakao. Dokładnie zmiksować.
Pianę podzielić na 5 części. Trzy części wyłożyć równomiernie na 3 narysowane kółka, tworząc 3 blaty bezowe. Z dwóch pozostałych części strzykawką lub rękawem cukierniczym robić linie na papierze w odstępach 2,5 cm (patrz zdjęcie).

 

 
 
Piec około godzinę w 140 stopniach. Najlepiej studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
 
Gruszki obrać, usunąć gniazda i pokroić na cienkie plasterki. Polać sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru.
 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Żółtka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Dodać 8-9 łyżek żelatyny. Dokładnie zmiksować. Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
 
Jedno kółko bezy położyć na spód tortownicy. Wylać połowę masy czekoladowej i wyłożyć połowę gruszek. Położyć drugie kółko bezowe. Przykryć drugą częścią masy i wyłożyć resztę gruszek. Przykryć 3 kółkiem.
 
Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Upieczone linie bezowe pokroić na słupki ok. 5 cm. Użyć do dekoracji boków i góry tortu.
 
 
Smacznego!

 

 
 
 
 
 
 
 

Udostępnij post
error

55 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Sandra bakes a party Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław