
Czekoladowy tort bezowy z gruszkami – 1 urodziny bloga!
Co prawda oficjalne urodziny bloga są dopiero jutro – 31.01 – to postanowiłam wrzucić urodzinowego posta już dzisiaj, ponieważ jutro będę miała dostęp do komputera dopiero późnym wieczorem 🙁
Co się zmieniło przez ten rok? W sumie to niewiele… Może poza tym, że rok temu zakładałam bloga z myślą, że będę miała motywację na zapisywanie nowych przepisów, co zawsze mi ciężko szło i przez co miałam później problem, gdy chciałam odtworzyć coś co już kiedyś robiłam 😉 I tak to się zaczęło…
Dzisiaj stało się to moim uzależnieniem. Jeśli przez dłuższy czas nie wrzucę nic nowego, często czuję się aż nieswojo 😀 Może to kwestia przyzwyczajenia, ale tak mi to jakoś weszło w krew i nie mogę przestać 🙂
Dziękuję wszystkim, którzy wchodzili, czytali i komentowali. Dziękuję za każde miłe słowo. Dziękuję za wsparcie moich bliskich, którzy utwierdzali mnie w tym, że robię coś dobrego, bo czasami miałam wątpliwości, czy jest w ogóle sens w tym co robię.
Dziękuję Wam wszystkim 🙂
A z okazji 1 urodzin bloga mam dla Was czekoladowy tort bezowy z gruszkami :)))
Składniki na na bezy:
- 8 białek
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki kakao
Składniki na masę:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 3-4 miękkie gruszki
- 2 łyżki + ½ szklanki cukru
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczkę żelatyny
- Sok z ½ cytryny
- Kakao do posypania
Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 24 cm. Dwa kolejne kawałki papieru zostawić puste, będą potrzebne również.
Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Ubijać przez kolejne parę minut po czym dodać kakao. Dokładnie zmiksować.
Pianę podzielić na 5 części. Trzy części wyłożyć równomiernie na 3 narysowane kółka, tworząc 3 blaty bezowe. Z dwóch pozostałych części strzykawką lub rękawem cukierniczym robić linie na papierze w odstępach 2,5 cm (patrz zdjęcie).
Piec około godzinę w 140 stopniach. Najlepiej studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Gruszki obrać, usunąć gniazda i pokroić na cienkie plasterki. Polać sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Żółtka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Dodać 8-9 łyżek żelatyny. Dokładnie zmiksować. Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
Jedno kółko bezy położyć na spód tortownicy. Wylać połowę masy czekoladowej i wyłożyć połowę gruszek. Położyć drugie kółko bezowe. Przykryć drugą częścią masy i wyłożyć resztę gruszek. Przykryć 3 kółkiem.
Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Upieczone linie bezowe pokroić na słupki ok. 5 cm. Użyć do dekoracji boków i góry tortu.
Smacznego!
Udostępnij post


55 komentarzy
Paulina Urbańczyk
Wow tort przepiękny 🙂 !
Wszystkiego co najlepsze, życzę wielu nowych inspiracji i 100 latek :* !
Ewa Pancer-Głowacka
Wspaniały 🙂 wygląda przepięknie, aż żal, że nie mogę spróbować 🙂 tort godny pięknej rocznicy 🙂 gratuluje roku i kibicuje dalszym zmaganiom kulinarnym 🙂 🙂 🙂
Magda C.
Przepiękny tort! Gratuluję pierwszym urodzin i życzę, żeby kolejne lata były jeszcze bardziej udane 🙂
Życzę mnóstwa inspiracji kulinarnych i czekam na kolejne przepisy 🙂
Kulinarne Inspiracje
Bardzo, bardzo dziękuję! 🙂
Kulinarne Inspiracje
dziękuję!! :)) a co do kulinarnych zmagań to vice versa 🙂 będę zaglądać! 😉
Kulinarne Inspiracje
dziękuję za miłe słowa i życzenia 🙂 będę się starała jak tylko mogę :))
Małgorzata Palczewska
Piękny tort. Gratuluję wykonania i pierwszej rocznicy. Najlepszych przepisów i pomysłów na przyszłość życzę. Pozdrawiam
nika
Przylaczam sie do gratulacji:)Smaki absolutnie obledne i gruszka i czekolada i beza 🙂
Dieta na widelcu
Wygląda, jak jakiś wulkaniczny teren;) Świetne zdjęcia.
codojedzenia
bardzo apetyczny tort!
Cooking&Goodlooking
Fantastyczny widok! uwielbiam bezy…omnom nom 😀
Babe czka
Ojej, czy to możliwe żeby stworzyć takie cudo z bezy? 😀
Renata Fert
pozdrawiam równolatkową blogerkę (za tydzień również u mnie I roczek;)
Podziwiam, GRATULUJĘ i wierzę, że jeszcze nie jeden cudny, urodzinowy tort zagości na Twoim blogu! p.s1.smaki bezowego tortu z gruszką zapowiadają się obłędnie! p.s2. przepiękne fotki u Ciebie
Anonimowy
Pyszności!! rozpływa się w ustach! i ten zapach 🙂
Kulinarne Inspiracje
Po stokroć dziękuję za miłe życzenia i miłą opinię! To dla mnie bardzo ważne i bardzo motywujące :))) Dziękuję i z okazji zbliżającej się rocznicy również wszystkiego co najlepsze! Samych cudnych inspiracji!
Anonimowy
Piękny tort:) Z pewnością równie smaczny:) Wszystkiego dobrego z okazji urodzin! 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Niula
Życzę kolejnych pysznych inspiracji!
Tort cudowny! ciężko się oprzeć fotografią co dopiero mieć go na talerzyku… // Pozdrawiam! :))
Kulinarne Inspiracje
dziękuję 🙂
Kulinarne Inspiracje
bardzo dziękuję! 🙂
UwagaBabciaGotuje Ewa
Wszystkiego najlepszego z okazji roczku bloga 🙂 życzę dużo odwiedzin , pozytywnych komentarzy i wielu inspiracji kulinarnych na nowe wpisy 🙂
pozdrawiam serdecznie
ps. Tort mało że smaczny to i bardzo efektowny 🙂
Kulinarne Inspiracje
dziękuję! 🙂
Kulinarne Inspiracje
bardzo dziękuję! :))))
Renata Fert
dziękuję:)
Moje Wypieki I Nie Tylko
Veni, vidi… cudo. Kolejnych wspaniałych wypieków… i nie tylko, z okazji Rocznicy bloga. Pozdrawiam.
Kulinarne Inspiracje
dziękuję! :)))
Krystyna Boner
Jak ten czas leci. Z okazji Roczku, życzę Tobie dalszych, ciekawych pomysłów kulinarnych, wszystkiego najlepszego :))
P.s. Torcik wspaniale wygląda 🙂
DżemDżus
100 lat blogowania i wszystkiego dobrego na urodzinki.
Tort zjawiskowy i choć nie przepadam za bezami to takiego kawałeczka nie odmówiłabym nigdy przenigdy (może to za sprawą czekolady, a może gruszek)
Kulinarne Inspiracje
bardzo dziękuję!! 🙂
Pan Deserek :)
Oryginalny wygląd, oryginalny przepis i musi być fantastyczny smak ! W przyszłym tygodniu muszę zrobić to cudeńko 😉
Sandra bakes a party
Gratulacje! Oby tak dalej a torcik, aż ślinka cieknie 🙂 Powodzenia na dalszej drodze blogowania.
wenus-lifestyle
Mniam, musi pysznie smakować, a "artystyczny nieład" wygląda naprawdę świetnie 🙂
Smaczni Przyjaciele
Wszystkiego Najlepszego z Okazji Pierwszych Urodzin! Tort wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Sosna
Gratulacje! Świetny tort 🙂
Kulinarne Inspiracje
dziękuję! 🙂
Kulinarne Inspiracje
bardzo dziękuję za życzenia 🙂
Kulinarne Inspiracje
czekam na efekt! 🙂
Kulinarne Inspiracje
dziękuję pięknie za życzenia :)))
Kulinarne Inspiracje
dziękuje! 🙂
Magda
Wygląda przepysznie 🙂 Z miłą chęcią schrupałabym kawałek!
PS. Mam tak samo- blog jest moim najlepszym na świecie uzależnieniem 🙂 W sumie tyle razy zmieniałam temat bloga i pierwszy wpis, że już się pogubiłam kiedy mamy urodziny 🙂
Ela D.
O Mamo….jaki cudowny i ten smak…poezja!!!
Pozdrawiamy :):)
Tapenda
mintandchilli
Ciasto fantastycznie wygląda i musi pysznie smakować :). Pozdrawiam.
ladylaura
Cudowny tort!!.
Alina Waliczek
Bezowe torty uwielbiam, czekoladowego nie robiłam, Twój wygląda rewelacyjnie.
Beata, Magazyn Kuchenny
Gratulacje z okazji pierwszych urodzin i powodzenia w konkursie!
Kulinarne Inspiracje
bardzo dziękuję! 🙂
rogalikowa
Jaki piękny ten tort !! Musi być przepyszny, ojj musi 🙂
Ola
tort wygląda świetnie!
gratuluję pierwszej rocznicy:)
Gosia Szulc
wow, fantastyczne połączenie 🙂 gratuluję bezy, widać, że świetnie upieczona 🙂
Marta Babeczki
Wygląda pięknie!
Anna Grabowska-Krupa
hmm, mniam, tort wygląda naprawdę smakowicie 🙂
powodzenia z konkursem na bloga roku 🙂 bede trzymac kciuki
Kulinarne Inspiracje
dziękuję bardzo 🙂 ale raczej się nie uda niestety 😉
Kulinarne Inspiracje
Dziękuję! 🙂
Sto Łyżek Szczęścia
Ale piękności 😉
Agata
Ten tort jest zjawiskowy! 😉
Gosia
Cudo! Musze koniecznie spróbować 🙂