Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z kremem

Czekoladowy przekładaniec słonecznikowy

Czekoladowy przekładaniec z kremem z masy kajmakowej i karmelizowanego słonecznika. Ciasto zwane też czasami po prostu “słonecznikowiec” – niezwykle słodkie, ale do kawy idealne.

 

 
 
Składniki na ciasto czekoladowe:
 
7 jajek
4 łyżki mąki
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
 
Składniki na krem:
 
200 g masła
600 g masy kajmakowej
 
Karmelizowany słonecznik:
 
250 g słonecznika
8 łyżek cukru
4 łyżki mleka
70 g masła
 
Poncz:
 
mocna kawa z kilku łyżeczek kawy
3 łyżeczki cukru
 
Polewa:
 
ok. 100 ml śmietanki
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
 
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Piekarni nagrzewamy do 170 stopni. Szykujemy prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i miksować jeszcze ok. 4 minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
 
Piec 30 minut. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
 
 
W rondelku roztopić masło, dodać mleko, cukier oraz słonecznik. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec tak długo, aż słonecznik będzie złocisty. (ok. 10-15 minut)
Uważać, żeby się nie przypalił!! Po upieczeniu od razu przesypać do metalowej miski (będzie łatwiej go pokruszyć jak wystygnie)
 
Miękkie masło utrzeć z masą kajmakową. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.
 
Wyłożyć jeden blat ciasta do blaszki. Nasączyć ponczem z kawy. Wyłożyć krem słonecznikowy. Przykryć drugim, nasączonym blatem czekoladowym.
 
Przygotować polewę czekoladową: Śmietankę podgrzać w rondelku z czekoladą aż powstanie sos czekoladowy. Polać ciasto i dokładnie rozsmarować.
 
Ciasto należy dobrze schłodzić.
 
Smacznego!
 

 

 
Inspiracja – moje wypieki

Udostępnij post

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.