Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z owocami

Czekoladowe ciasto z jabłkami

Ciasto, które kiedyś już robiłam w innej wersji, odrobinę je zmodyfikowałam, ale jest równie pyszne 😉 Jest praktycznie gotowe zanim zdąży rozgrzać się piekarnik 🙂 W przypadku niespodziewanych odwiedzin zapowiedzianych godzinę wcześniej – idealne 😉 Jest mokrutkie i ma bardzo wyjątkowy smak. 

 
 
 

 

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 kg jabłek 


Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę owoce i wymieszać już delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.

Polewa czekoladowa (najlepsza!):

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Cały czas mieszać! Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.

Smacznego!

 

 

 

 

Jabłko z cynamonem

Udostępnij post
error

One Comment

Pozostaw odpowiedź Krystyna Boner Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.