Ciasta,  Ciasta z owocami,  Tarty

Czekoladowa tarta z serkiem mascarpone i jagodami

Szybkie ciasto, bez pieczenia, idealne na letnie dni.

 

 

Składniki:
300 g czekoladowych ciastek ze śmietankowym lub waniliowym nadzieniem (mogą być Hit’y lub Bonitki)
50 g gorzkiej czekolady 90%
50 g masła 
 
330 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
3 cukry waniliowe
4-5 łyżek cukru pudru
kilka kropel esencji waniliowej
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody
 
jagody 
 
 
 
Ciasteczka zmiksować w malakserze z gorzką czekoladą i roztopionym masłem. Powstanie ciasto, którym można wyłożyć foremkę na tartę.
 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry oraz esencję. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.  
Wyłożyć krem na ciasto.
 
Na wierzch ułożyć jagody. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu na następny dzień.
 
Smacznego!
 
 
 
 

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław