Ciasta,  Ciasta z owocami,  Tarty

Czekoladowa tarta z serkiem mascarpone i jagodami

Szybkie ciasto, bez pieczenia, idealne na letnie dni.

 

 

Składniki:
300 g czekoladowych ciastek ze śmietankowym lub waniliowym nadzieniem (mogą być Hit’y lub Bonitki)
50 g gorzkiej czekolady 90%
50 g masła 
 
330 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
3 cukry waniliowe
4-5 łyżek cukru pudru
kilka kropel esencji waniliowej
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody
 
jagody 
 
 
 
Ciasteczka zmiksować w malakserze z gorzką czekoladą i roztopionym masłem. Powstanie ciasto, którym można wyłożyć foremkę na tartę.
 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry oraz esencję. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.  
Wyłożyć krem na ciasto.
 
Na wierzch ułożyć jagody. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu na następny dzień.
 
Smacznego!
 
 
 
 

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.