Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Śniadanie

Cytrynowa chałka drożdżowa

 

 Składniki:
500 g mąki
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
pół opakowania proszku do pieczenia
1 saszetka suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 cytryna
1 szklanka mleka
2 jajka
100 g masła

Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, drożdżami, cukrem i solą. Zetrzeć skórkę cytryny i dorzucić do mąki. Wlać mleko, sok z cytryny, rozpuszczone masło oraz wbić jajka. Dokładnie zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 45 minut.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

  

 

Udostępnij post
error

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.