Obiady,  Wieprzowina

Currywurst, coś z kuchni niemieckiej, czyli kiełbasa w sosie curry

Mieszkając przez parę lat w Kolonii w Niemczech dosyć często przechodziłam obok barów, stoisk czy innych lokali gastronomicznych, które proponowały właśnie ten oto przysmak. Niby prosta rzecz, ale połączenie kiełbasy z tym sosem jest genialne! Najczęściej podaje się razem z bułką lub frytkami.
Currywurst wzięło się z Berlina. Skąd rozeszło się po całych Niemczech i poza granice państwa.
Nie jestem sentymentalna wobec tego kraju, nie fascynuje mnie też niemiecka kuchnia, ale są pewne wyjątki. Może kiedyś wrzucę tutaj parę innych 😉

 

Składniki:

  • 6 kiełbasek grillowych
  • 1 duża cebula
  • 400 ml keczupu
  • 200-250 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki curry
  • szczypta chilli albo pieprzu cayenne

 

Kiełbaski usmażyć (muszą być złociste i chrupiące). 
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu po kiełbaskach. Dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę smażyć dalej. Dodać połowę wody i zagotować.
Dodać keczup, ocet i miód. Wlać resztę wody i pod przykryciem dusić ok. 15 minut.
Dodać curry, sos Worcestershire i chilli. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Kiełbaskę można pokroić w kawałki i polać sosem, wrzucić je do niego i podawać wszystko razem lub podawać w całości. Posypać sporą ilością curry.

Smacznego!


 

 

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław