Kurczak i indyk,  Obiady

Curry z kurczakiem na ostro

Chciałam dzisiaj zrobić kurczaka. Początkowo chciałam zrobić coś w stylu meksykańskim. Później powstał pomysł na curry z kurczakiem. Wersja mniej ostra, dla tych, którzy nie lubią pożaru w buzi, tak jak ja 😀 Oczywiście jeśli ktoś lubi ostre jedzonko to można sobie je odpowiednio doprawić 😉 Mleczko kokosowe dodaje całości idealnego smaku 🙂
Wyszło pyszne 🙂 
 
 

 

 



Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 miękki pomidor
  • imbir świeży
  • 2 zielone papryczki chilli
  • kurkuma, kolendra, chilli w proszku, sól
 


Kurczaka umyć i osuszyć. Przecisnąć jeden ząbek czosnku, wymieszać z jedną łyżeczką drobno posiekanego imbiru, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki zielonej i 1/4 łyżeczki soli. Natrzeć kurczaka, przykryć i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.


Kurczaka wyjąć z lodówki i piec w żaroodpornym naczyniu, polanym oliwą, pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach.


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę drobno posiekanego imbiru i pozostałe papryczki zielone, drobno posiekane. Smażyć przez chwilę. 

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, dodać do rondla i zalać odrobiną wody. Dodać szczyptę kolendry, ok. 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę kurkumy i 1/4 łyżeczki chilli w proszku. Dusić 5-10 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

Wlać mleczko kokosowe i zagotować.


Wyjąć kurczaka z piekarnika i wrzucić piersi do rondla. Dusić wszystko razem parę minut pod przykryciem.


Podawać z ryżem.


Smacznego!


 

 

Udostępnij post
error

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.