Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Desery,  Przekąski

Cinnamon Rolls, czyli cynamonowe ślimaczki drożdżowe ;-) Najlepsze!

Nadają się idealnie na do kawy czy szklanki mleka. Na śniadanie, na deser czy jako słodka przekąska. Są pyszne! A przepis jest najlepszy 😉 Ciasto wychodzi pulchne i puszyste, nie za suche, idealne.
Można je jeść na ciepło albo na zimno. Chociaż powiem od razu, że na ciepło, od razu po upieczeniu, polukrowane są po prostu obłędne! Przepis pochodzi z tego angielskiego bloga. Gorąco polecam!

 
 

Ciasto:

  • 4 1/2-5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli


Nadzienie:

  • 1/3 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanku białego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu



Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.


Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim masłem i posypać cukrem i cynamonem.


Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.


Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut  w ciepłe miejsce.


Piec w temperaturze 200 stopni C  przez 15 minut.


Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).


Smacznego!!

 

 

 

 
 
 

 

Udostępnij post
error

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław