Ciasta,  Ciasta ucierane,  Ciasta z owocami

Ciasto ucierane z malinami

Dzisiaj ciasto na szybko, ponieważ chciałam zużyć zapas mrożonych malin z zeszłego roku 😉 I chyba nie ma lepszego sposobu na szybkie ciasto niż ciasto ucierane 🙂 Przepis bardzo prosty i gwarantuję, że zawsze wychodzi 🙂
 
 
 

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm
 
Składniki:
 
  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 500-600 g malin (mrożonych albo świeżych – przy mrożonych nie odmrażać)

 

 
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem.
 
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać sól a następnie po jednym jajku cały czas mieszając. Na końcu dodać składniki suche i dokładnie zmiksować.
 
Ciasto wylać do tortownicy.
Wyłożyć owoce.
 
Piec 60 minut w 180 stopniach.
 
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
 

 

 

 
Piknik majowy

Udostępnij post
error

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.