
Ciasto ucierane z malinami
Dzisiaj ciasto na szybko, ponieważ chciałam zużyć zapas mrożonych malin z zeszłego roku 😉 I chyba nie ma lepszego sposobu na szybkie ciasto niż ciasto ucierane 🙂 Przepis bardzo prosty i gwarantuję, że zawsze wychodzi 🙂
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500-600 g malin (mrożonych albo świeżych – przy mrożonych nie odmrażać)
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać sól a następnie po jednym jajku cały czas mieszając. Na końcu dodać składniki suche i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać do tortownicy.
Wyłożyć owoce.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij post


10 komentarzy
Agnieszka
Ja też robiłam dziś ucierane, żeby pozbyć się zapasów mrożonych owoców. 🙂
gin
Wygląda cudnie 🙂
amandaricci.butikzprzepisami
jakie apetyczne!
Kasia Sashek
takie placki to prawdziwy smak dzieciństwa. uwielbiam 🙂 pięknie wygląda.
Magdalena Cendrowska
Takie ucierane bardzo lubię, a jeszcze te maliny… wygląda cudownie!
http://www.brulionspadochroniarza.pl
Gosia Szulc
jak u babci 🙂 spałaszowałabym ze szklanką mleka 🙂
Back Taste
Moja pożyczona babcia takie robi i dałabym się za nie pociąć! Kocham to Twoje ciasto:)
Pozdrawiam
di
Ivka
To dopiero jest ciasto!
ewa artist
moj maz je dzis zrobil.wyszlo pyszne pomimo ze dodal zwykly cukier i bez cukru waniliowego..dzieki za przepis
Kulinarne Inspiracje
cieszę się bardzo, że skamowało 🙂