Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta ucierane

Ciasto mocno czekoladowe

Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i to takie, które są proste i szybkie w przygotowaniu to ten przepis jest idealny. Nieskomplikowany skład i szybki czas wykonania pozwolą zrobić ciasto, gdy musimy zrobić je na szybko, np. przed nieoczekiwaną wizytą 😉

Składniki:

Dodatkowo, na polewę:

Poziom trudności
1.5/5

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200°c.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na biały puch. 

Stopniowo dolewać olej, cały czas ucierając. 

Również stopniowo dodawać suche składniki oraz dokładnie zmiksować, aż ciasto będzie jednolite.

Dodać śmietankę i również zmiksować. Na końcu dodać mleko i miksować aż wszystko się ze sobą połączy.

UWAGA! Ciasto będzie bardzo rzadkie, to normalne 🙂 

Prostokątną keksówkę wyłożyć papierem i wlać ciasto. 

Temperaturę zmnieszyć do 160 stopni i od razu włożyć ciasto. Piec przez 60 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest płynne. Patyczek nie powinien być całkowicie suchy, natomiast ciasto nie może być w środku lejące.

Po wyciągnięciu ciasta przygotować polewę. W rondlu roztopić czekoladę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać śmietankę i mieszać, aż polewa się połączy.

Wylać na ciepłe ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.