Ciasta,  Ciasta ucierane,  Ciasta z owocami

Ciasto migdałowe z truskawkami

Tym razem ze względu na dużą ilość truskawek w domu i brak innego pomysłu jak je wszystkie zjeść, powstało takie oto ciasto 🙂
Przygotowanie zajmuje jakieś 20 minut, łatwo więc zauważyć, że nie jest zbytnio pracochłonne 🙂

 


Składniki na okrągłą tortownicę:

  • 200 g truskawek
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 80 g masła
  • płatki migdałowe do posypania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, aż powstanie kremowa masa.
Dodać jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz zmielone migdały. Zmiksować.
Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem.
 
Na wierzch poukładać przecięte na pół truskawki, przecięciem w górę.
Posypać płatkami migdałowymi.
 
Piec 35-40 minut.
 
Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć obręcz tortownicy.
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!



 

 

Milion smaków truskawek

Udostępnij post
error

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.