Ciasta,  Ciasta kruche

Ciasto kruche z dżemem i bezą, tzw. “Pleśniak”

Przepis na to ciasto można znaleźć również pod nazwą “pleśniak” lub “skubaniec”. Jest to jedne z pierwszych ciast jakie robiłam, już ładnych parę lat temu i przez ten cały czas zdążyłam dopracować swoją wersję. Ciasto nadaje się na każdą okazję, jest szybkie i łatwe i bardzo smaczne. Nie znam osoby, której by nie smakowało 😉

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka) 
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego lub dżemu z owoców leśnych 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder rozetrzeć w rękach z masłem, pokrojonym w kostkę. Dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C. 


Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je dżemem. Na dżem, “skubać” kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch “skubać” białą część ciasta tworząc kruszonkę.

Piec ciasto ok. 40-45 min.

Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij post
error

20 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Natalia K Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław