Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą!

Jest to mój wieloletni przepis, tzw. “ciasto na szybko”. Jego zrobienie zajmuje mniej niż rozgrzanie piekarnika 😉 A jest pyyyszne! Nie znam osoby, która by nie była nim zachwycona. Jest fajnie mokrutkie. Często robię je też z jabłkami, co daje równie dobry efekt 😉

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 kg gruszek lub jabłek 


Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę owoce i wymieszać już delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Mieszać od czasu do czasu. Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.

Smacznego!

Udostępnij post
error

4 komentarze

Pozostaw odpowiedź GrowingUp Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.