
Ciasto bounty, czyli ciasto czekoladowe z kokosowym kremem i polewą
Coś dla miłośników czekolady i kokosa oraz kultowego batonika... idealnie puszyste ciasto czekoladowe oraz soczysty krem kokosowy tworzą rewelacyjne połączenie.

Składniki na ciasto:
- 100 g drobnego cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 20 g kakao
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 80 ml kwaśnej śmietany
Składniki na krem:
- 80 g wiórków kokosowych
- 50 g kaszy manny
- 300 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 70 g mlecznej czekolady
- 40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
I. Ciasto
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać na zmianę śmietanę oraz wcześniej wymieszane ze sobą suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao). Połączyć ze sobą dokładnie i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
II. Krem
Mleko zagotować. Wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przykryć folią i całkowicie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo masę kokosową, cały czas ucierając.
Gotowy krem kokosowy wyłożyć na ostudzone ciasto.
III. Polewa
Masło rozpuścić w rondlu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować).
Polewę wylać na ciasto. Odstawić ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.
Smacznego!

Inspiracja na ciasto po lekkiej modyfikacji – z jednego z moim ulubionych blogów – moje wypieki 🙂


Podobne posty

Ciasto ucierane z malinami
18 maja 2014
Jabłecznik szwajcarski
28 lutego 2014
10 komentarzy
marcepanowy kącik
Często kupuję batony Bounty, uwielbiam je. Nie wpadłam na pomysł upiec takie ciasto, mniamm.
Inspiracje Kulinarne
polecam gorąco 🙂
Magdalena
kokos i czekolada- to nie może się nie udać:)
Inspiracje Kulinarne
ojj tak 🙂
Di bloguje
Robię prawie identycznie: http://www.dibloguje.pl/2018/11/ciasto-bounty-z-kremem-z-kaszy-manny.html, ale u siebie napisałam źródło inspiracji 😉
Inspiracje Kulinarne
nigdzie nie napisałam, że to mój autorski przepis 🙂
fakt – zapomniałam o źródle inspiracji, więc dziękuję za sugestię, mimo że nie jest w dobrej a raczej kąśliwej intencji i leżałaby bardziej w gestii autorki przepisu niż osoby postronnej 🙂
Di bloguje
Przepraszam, ale nie chciałam Cię urazić i przynajmniej zachowałaś się w porządku publikując ten komentarz. Po prostu już tak mam i sama nie lubię jak wiele osób korzysta z moich autorskich przepisów 🙁 Niestety żaden autor wszystkiego nie zauważy. Pozdrawiam.
Inspiracje Kulinarne
Jasne, rozumiem, nie było to celowe, więc dzięki za zwrócenie uwagi 😉
babe
polecam dobre
Alka
Kokos i czekolada czyli bardzo stylowe połączenie. Zresztą dla mnie każdy deser czekoladowy jest pyszny. Ja jestem fanatyczką brownie, ale długo mi nie wychodziło idealne. Dopiero kiedy poczytałam kilku wskazówek na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
wyszło idealne. Znajdziecie tam wiele bardzo przydatnych wskazówek, polecam!