Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z kremem,  Desery

Ciasto bounty, czyli ciasto czekoladowe z kokosowym kremem i polewą

Coś dla miłośników czekolady i kokosa oraz kultowego batonika... idealnie puszyste ciasto czekoladowe oraz soczysty krem kokosowy tworzą rewelacyjne połączenie.

Składniki na ciasto:

Składniki na krem:

Składniki na polewę:

Poziom trudności
2.5/5

Przygotowanie:

I. Ciasto

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać na zmianę śmietanę oraz wcześniej wymieszane ze sobą suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao). Połączyć ze sobą dokładnie i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.

Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

 

II. Krem

Mleko zagotować. Wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przykryć folią i całkowicie ostudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo masę kokosową, cały czas ucierając. 

Gotowy krem kokosowy wyłożyć na ostudzone ciasto.

 

III. Polewa

Masło rozpuścić w rondlu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). 

Polewę wylać na ciasto. Odstawić ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.

Smacznego!

Inspiracja na ciasto po lekkiej modyfikacji – z jednego z moim ulubionych blogów – moje wypieki 🙂 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.