Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z kremem,  Desery

Ciasto bounty, czyli ciasto czekoladowe z kokosowym kremem i polewą

Coś dla miłośników czekolady i kokosa oraz kultowego batonika... idealnie puszyste ciasto czekoladowe oraz soczysty krem kokosowy tworzą rewelacyjne połączenie.

Składniki na ciasto:

  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 80 ml kwaśnej śmietany

Składniki na krem:

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 50 g kaszy manny
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady
Poziom trudności
2.5/5

Przygotowanie:

I. Ciasto

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać na zmianę śmietanę oraz wcześniej wymieszane ze sobą suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao). Połączyć ze sobą dokładnie i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.

Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

 

II. Krem

Mleko zagotować. Wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przykryć folią i całkowicie ostudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo masę kokosową, cały czas ucierając. 

Gotowy krem kokosowy wyłożyć na ostudzone ciasto.

 

III. Polewa

Masło rozpuścić w rondlu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). 

Polewę wylać na ciasto. Odstawić ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.

Smacznego!

Inspiracja na ciasto po lekkiej modyfikacji – z jednego z moim ulubionych blogów – moje wypieki 🙂 

Udostępnij post
error

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.