Ciasta,  Ciasta ucierane,  Ciasta z owocami

Ciasto bananowe

Ciasta bananowe są pyszne. To jest szczególne ponieważ posiada chrupiącą “skórkę” cukrową,która powstaje podczas pieczenia,
dzięki wcześniejszemu posypaniu całego ciasta cukrem trzcinowym.
Z ciastami bananowymi trzeba uważać i robić wszystko ze skupieniem, ponieważ jest duże ryzyko, że zrobi się zakalec. Jeśli jednak wszysko robimy szybko i sprawnie, bez robienia przerw i zgodnie z przepisem, nie ma czego się obawiać 🙂
 
 

 

 
Składniki:
 
• 5 dojrzałych bananów
• 110 g masła
• 180 g mąki
• 2 jajka
• 200 g cukru trzcinowego + trochę do formy i posypania
• 1/2 łyżeczki sody
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 100 g jogurtu greckiego
 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować sobie tortownicę o średnicy 24 cm, wysmarować ją dokładnie masłem i posypać cukrem trzcinowym.
2 banany pokroić w talarki.
 
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym, aż powstanie kremowa masa (około 2 minuty na najwyższych obrotach). 
Dodawać po jednym jajku i krótko miksować na małych obrotach.
3 banany anany rozgnieść w miseczce
W osobnym naczyniu mąkę wymieszać z proszkiem i sodą.
3 banany rozgnieść widelcem i dodać do masy razem z jogurtem. Wymieszać bardzo szybko i delikatnie (!), na najmniejszych obrotach, przez parę sekund.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i zamieszać króciutko łyżką. 
 
Szybko przelać ciasto do tortownicy. 
Na wierzch ułożyć pokrojone banany.
Posypać cukrem trzcinowym po całej powierzchni ciasta.
 
Piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika, u mnie piecze się 60 minut, trzeba więc sprawdzić patyczkiem czy jest w miarę suchy przy wyjmowaniu z ciasta).
 
Zdjąć obręcz tortownicy od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika.
 
Smacznego!
 
 
 
 
 
 
Piknik majowy

Udostępnij post
error

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław