Obiady,  Zupy

Chłodnik z botwinki

W sam raz na nadchodzące upały, które w końcu do nas dotarły 🙂
 


Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 g kefiru
  • 1 średni ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
 
Botwinkę umyć. Buraczki obrać. Gałązki drobno poszatkować. Całość zalać wodą (tyle żeby tylko zakryć całość wodą). Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotować ok. 20 minut do miękkości.
Całość przecedzić i wywar odstawić do ostudzenia.
Buraczki pokroić w kostkę.
 
Kefir wymieszać z jogurtem. 
Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. 
Szczypiorek i koperek posiekać.
Wszystko razem wymieszać.
 
Gdy wywar będzie zimny zalać nim mieszankę jogurtową. Wcisnąć dwa ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. 
 
Schłodzić w lodówce przed podaniem, najlepiej 3-4 godziny.
 
Smacznego!
 
 
 

Udostępnij post
error

4 komentarze

Pozostaw odpowiedź Magdalena Cendrowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław