Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Pieczywo

Chlebek drożdżowy w kształcie słonecznika!

Drożdżowe wypieki są pyszne.
Ten chlebek przypadł mi do gustu. Idealny na śniadanie z konfiturą i szklanką mleka ale także wytrawnie z wędliną lub serem 🙂 Skórka pysznie chrupiąca. 

 

 


Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 ml oliwy
  • 15 g świeżych drożdży
  • 700 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 30 ml mleka
  • ziarna sezamu, maku lub inne


Mleko, wodę i oliwę lekko (!) podgrzać. Dodać drożdże i rozpuścić. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól i wlać rozczyn drożdżowy. Przykryć i odstawić na 1-1,5h w ciepłe miejsce.

Stół posypać mąką. Wyłożyć wyrośnięte ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną podzielić na 5 kolejnych części. Rozwałkować 4 z nich na płaski placek o średnicy 20 cm. Ułożyć jeden na drugim. Trzy pierwsze części posmarować masłem przed położeniem następnego placka. Ostatnia, piąta część musi być po rozwałkowaniu odrobinę większa od pozostałych placków. Jej już nie smarujemy. 

Całość musimy teraz naciąć na 8 części tak jak na zdjęciu i pozaginać rogi do tyłu.

 

Teraz wziąć drugą część ciasta, odłożyć z niego 1/4 i podzielić resztę ponownie na 5 części. Postępować tak samo jak przed chwilę, z tą różnicą, że placki muszą mieć 15 cm. 
Umieścić całość w środku poprzedniej części i zaginać rogi tak, by nie nakładały się z wcześniejszymi. 
Umieścić kulkę z pozostałej 1/4 części ciasta na środku. 
Przykryć i odstawić na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Posmarować chlebek mieszanką żółtka i mleka. Posypać ziarnami. 
Piec 10 min w 200 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec kolejne 15-20 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie rumiane. 
Ostudzić przed spróbowaniem na kratce.

Smacznego!


 
 
 

Udostępnij post
error

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.