Obiady,  Przystawki,  Wieprzowina

Chili con carne

Danie chyba wszystkim dobrze znane. Chili con carne to jeden z klasyków meksykańskiej kuchni. Bardzo prosty i szybki przepis, który nadaje się idealnie na obiad lub jako przystawka do nachosów. Sposobów przygotowania jest wiele. Oto mój własny przepis 🙂 

 




Składniki:


  • 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 małe cebule zielone
  • 2 małe cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • trochę wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, cukier, ziele angielskie, liście laurowe



Mięso usmażyć na złoty kolor. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Posolić. Smażyć razem przez ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć dalej przez chwilę. Całość zalać przecierem i dodać koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ok. 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne, cukrem. Dusić jeszcze 10 minut.


Można podawać na różne sposoby. Moje propozycje to ryż, pszenne pieczywo lub nachosy 😉


Smacznego!

 
 
Filmowe smakołyki

Udostępnij post
error

3 komentarze

Pozostaw odpowiedź Opalanka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.