Babki i babeczki,  Ciasta,  Ciasta ucierane

Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé

Przepis na ciasto słynnego francuskiego cukiernika Pierre’a Hermé, który znalazłam na francuskiej stronce. Ciasto jest genialne! Bardzo polecam. Rozpływa się w ustach. Nie wiem czemu, ale najlepiej smakuje mi gdy jest schłodzone z lodówki 🙂


 

Składniki: 

  • 375 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • skórka z 3 cytryn 
  • 400 g cukru 
  • 6 jajek 
  • 190 g śmietanki 
  • 3 łyżki rumu 
  • szczypta soli 
  • 135 g roztopionego masła 

Lukier cytrynowy:

  • sok z 1 cytryny 
  • cukier puder 
  • woda
 
 

1. Zetrzeć na tarce skórkę z 3 cytryn i wymieszać palcami w misce z cukrem. Dodać 6 jajek i dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
2. Dodać śmietankę, rum i sól, wymieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować. 

3. Na samym końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
4. Wlać do keksówki i piec 60-70 min w 180 C.
5. Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto.

Smacznego!

 
 
 
 

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.