Fit,  Fit obiady,  Obiady,  Wieprzowina

Burgery z placków ziemniaczanych z kurczakiem i sosem czosnkowym!

Dzisiaj mam coś dla miłośników domowych burgerów. Ja osobiście nie przepadam za fast-foodem, nie wliczając oczywiście kebaba i pizzy 😉 Jeśli burgery to tylko domowe!
Tym razem trochę inna wersja, ale zadziwiająco dobra! Ten kto lubi placki ziemniaczane polubi z pewnością też taką wersję 🙂
 
 
 



 
 



Składniki na 2 burgery:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 1 pomidor
  • dowolna zielenina, np. kiełki
  • dowolne mięsko – u mnie pieczona pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, trochę mąki do placków
Na sos czosnkowy:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
 
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem i dodać trochę mąki. Wymieszać i usmażyć 4 grube, okrągłe placki.
 
Składniki na sos wymieszać.
 
Na usmażone placki wyłożyć plasterek kurczaka, plasterek pomidora, następnie kiełki, sos czosnkowy i na końcu żółty ser. Przykryć drugim plackiem.
 
Smacznego!

 

 
 
 
 
 
Kulinarna podróż po PolsceW Nowy Rok z Superfoods

Udostępnij post
error

25 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Emcia Pichci! Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.