Fit,  Fit obiady,  Obiady,  Wieprzowina

Burgery z placków ziemniaczanych z kurczakiem i sosem czosnkowym!

Dzisiaj mam coś dla miłośników domowych burgerów. Ja osobiście nie przepadam za fast-foodem, nie wliczając oczywiście kebaba i pizzy 😉 Jeśli burgery to tylko domowe!Tym razem trochę inna wersja, ale zadziwiająco dobra! Ten kto lubi placki ziemniaczane polubi z pewnością też taką wersję 🙂   

  

Składniki na 2 burgery:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • dowolna zielenina, np. kiełki
  • dowolne mięsko – u mnie pieczona pierś z kurczaka (przyprawiona i pieczona pod przykryciem 30 minut)
  • sól, pieprz, trochę mąki do placków

Na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

 Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem i dodać trochę mąki i jajko. Wymieszać i usmażyć 4 grube, okrągłe placki. Składniki na sos wymieszać. Na usmażone placki wyłożyć plasterek kurczaka, plasterek pomidora, następnie kiełki, sos czosnkowy i na końcu żółty ser. Przykryć drugim plackiem. Smacznego!

 

     Kulinarna podróż po PolsceW Nowy Rok z Superfoods

Udostępnij post

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.