Ciasta,  Ciasta drożdżowe

Bułeczki drożdżowe śniadaniowe ;)

Na jutrzejsze śniadanko… 😉 Są pyszne!

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 70-80 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 50 g masła – roztopione 
  • 280 ml ciepłego mleka 
  • 1 duże jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • ew. białko do posmarowania bułeczek 
  • dowolne nadzienie 
 

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać ciepłe mleko i rozkruszone drożdże. Odczekać, aż zaczną pęcznieć. Wtedy dodać jajko i sól. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Stopniowo dodawać roztopione masło. Zagniatać do połączenia składników. Zostawić do wyrośnięcia na 1h w ciepłym miejscu. Po tym czasie formować nieduże kulki, nadziewać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja niektóre pozostawiłam bez nadzienia.

Można posmarować bułeczki białkiem.

Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego!

 

Udostępnij post

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.