Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciasta czekoladowe

Brownie z nutą piernika z dodatkiem suszonych śliwek

Przepis na te ciasto podpatrzyłam przed Świętami w Internecie... i postanowiłam wypróbować. Wyszło bardzo smaczne - inne niż tradycyjne, świąteczne ciasta, idealne do kawy!

Składniki:
200 g masła
1 łyżka dobrej przyprawy piernikowej (z małą ilością mąki)
150 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej
3 jajka
300 g drobnego cukru
135 g mąki
szczypta soli
150 g suszonych śliwek
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm.
Masło roztopić w rondlu razem z przyprawą do piernika i czekoladą, wystudzić lekko. 
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować.
Dodać mąkę i sól, zmiksować. Następnie dodać posiekane śliwki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem i piec ok. 32 minuty. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Można też zrobić polewę czekoladową.

Smacznego!

Udostępnij post
error

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław