Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami

Brownie z mascarpone, masłem orzechowym i malinami

 

 

Składniki na ciasto:
130 g mąki
200 g masła
3 jajka
1/2 szklanki gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 szklanka cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 cukier waniliowy
 
Składniki na krem:
250 g mascarpone
2 łyżki miodu
1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
 
Dodatkowo: 
kakao do posypania
maliny
 
 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
 
Masło rozpuścić w rondlu. Zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy, kakao i kawę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. 
 
Jajka utrzeć z cukrem ok. 5 minut na puszystą masę. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. 
 
Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec 30 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić.
 
Mascarpone zmiksować dokładnie z miodem i masłem orzechowym. Wylać na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić. 
 
Udekorować malinami i posypać kakao.
 
Smacznego!
 

Udostępnij post
error

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław