Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Przekładańce,  Torty

Biszkopt czekoladowy – przepis podstawowy

Przepis na biszkopt czekoladowy, który zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do tortów, czy też innych ciast przekładanych. Gdy potrzebny jest wyższy biszkopt lub na prostokątną blachę, wystarczy zrobić ciasto z podwójnej porcji 🙂 Przepis na wersję zwykłą, bez kakao, otrzymałam parę lat temu i jestem mu wierna do dziś, jest niezawodny. W tym przepisie dodałam kakao, by otrzymać wersję czekoladową. Z poniższych składników otrzymamy biszkopt, który spokojnie można przekroić na trzy blaty.

Składniki na biszkopt:

  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Poziom trudności
2/5

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem przez około 10 minut.

Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z octem. Odstawić na 2 minuty.

Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao. Również dokładnie wymieszać, jednak bardzo delikatnie. 

Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

 

Udostępnij post
error

One Comment

Pozostaw odpowiedź Marcin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.