Bezglutenowe,  Ciasta,  Ciasta czekoladowe

Bezmączne ciasto mocno czekoladowe

Ciasto jest w smaku intensywnie czekoladowe, nie za słodkie, a w dodatku całkowicie bez mąki 🙂 Ciasto nie wymaga pieczenia, można je zrobić również pomijając bezę na spód 🙂 Taka bomba kaloryczna jest warta grzechu! Robi się je bardzo szybko a efekt jest boski. Przepis podejrzałam na moich wypiekach i bardzo bardzo polecam 🙂

Składniki na spód:

  • 1 białko z dużego jajka
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki kakao
  • kilka kropel soku z cytryny

Składniki na krem czekoladowy:

  • 400 g gorzkiej czekolady 70%
  • 60 ml rumu
  • 60 ml miodu płynnego
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
Poziom trudności
3.5/5

Przygotowanie:

I. Beza

Białko ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać. Bezę ubijać przez ok. 5 minut. Po tym czasie ubite białko wylać na tortownicę wyłożoną papierem o średnicy 20 cm. Bezę piec 15-20 minut w 180 stopniach.

 

II. Krem czekoladowy

W rondlu zagrzać rum, miód oraz 100 ml śmietanki. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gęsty sos czekoladowy. 

Resztę śmietanki ubić na sztywno. Stopniowo połączyć z masą czekoladową. Całość wylać na ostudzoną bezę, przykryć folią i wstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław