I. Beza
Białko ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać. Bezę ubijać przez ok. 5 minut. Po tym czasie ubite białko wylać na tortownicę wyłożoną papierem o średnicy 20 cm. Bezę piec 15-20 minut w 180 stopniach.
II. Krem czekoladowy
W rondlu zagrzać rum, miód oraz 100 ml śmietanki. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gęsty sos czekoladowy.
Resztę śmietanki ubić na sztywno. Stopniowo połączyć z masą czekoladową. Całość wylać na ostudzoną bezę, przykryć folią i wstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
2 komentarze
Kama
Oj, coś czuję że już mam pomysł na podwieczorek w sobotę 😀
Justyna Mróz
Świetne ciacho, aż chce się iść do kuchni i tworzyć 😀